Menu


​Έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών μόλις λίγες ημέρες, ωστόσο η εντύπωση που έχει προκαλέσει είναι μεγάλη. Είτε φορώντας δερμάτινο μπουφάν, είτε με το ξυρισμένο κεφάλι του, είτε για το πάθος του για τις μηχανές και για την ευθεία ρητορική του όταν μιλάει για το δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό που δέχεται η Ελλάδα – όλα αυτά και ακόμη περισσότερα έχουν κάνει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως το απόλυτο viral της Ευρώπης και του διαδικτύου.
H Telegraph από την ημέρα που ο κ. Βαρουφάκης πάτησε το πόδι του στο City για να συνομιλήσει με τον Τζορτζ Όσμπορν δεν έχει αφήσει την ευκαιρία να… πέσει κάτω και σχεδόν κάθε μέρα έχει και ένα άρθρο που αναφέρεται ονομαστικά στο νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Μόνο που δεν εστιάζει στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ανά την Ευρώπη, αλλά στα «εξω-πολιτικά» θέματα που τον αφορούν.

Στο εν λόγω άρθρο σημειώνει το πάθος με το οποίο οι θαυμαστές του τον παρομοιάζουν με γνωστούς κινηματογραφικούς ήρωες. Από το κλασικό V for Varoufakis, έως τον Dr Spock, τον Μπρους Γουίλις στο Die Hard και τον Termninator, ο Γιάνης Βαρουφάκης δοκιμάζει τις τιμές ενός σταρ.
Η τελευταία «ανακάλυψη» των θαυμαστών είναι η… προσομοίωση της εικόνα του με τον Γουόλτερ Γουάιτ, τον βασικό χαρακτήρα της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Breaking Bad». Στη, δε, περίπτωση του Dr Spock παρουσιάζεται μπροστά στην Άνγκελα Μέρκελ και προσπαθεί να εισχωρήσει μέσα στο μυαλό της.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Ο Μαρξιστής ακαδημαϊκός απέκτησε σημαντική φήμη μέσω του διαδικτύου. Το blog του έχει περίπου 9000 εγγεγραμμένους, ενώ στο Twitter τον ακολουθούν περίπου 197.000 άνθρωποι – διπλάσιοι από όσους ακολουθούν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο »ροκ σταρ» υπουργός είναι ο κύριος εκφραστής της μάχης που διεξάγει η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για την απομείωση του χρέους και το πέρας των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα».

Ο αρθρογράφος ενημερώνει το βρετανικό κοινό ότι ο 53χρονος οικονομολόγος παράτησε την εργασία του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας για να συνταχθεί στις γραμμές της νέας κυβέρνησης. Η ακαδημαϊκή του καριέρα χτίστηκε στη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και οι δηλώσεις του συχνά πυκνά προκαλούν τους πάντες. Είτε αναφέρεται στην Τρόικα, τα μέτρα λιτότητας ή την πρόσφατη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες της οποίας παράφρασε τους στίχους από γνωστό ποίημα του Ουαλού ποιητή Ντίλαν Τόμας.

Διονύσης Μαρίνος
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και "Economist-in-residence" στην εταιρεία Valve Corporation, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.
Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς). Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά
και μόνο ο συγγραφέας τους και όχι το blog ultragreece

 
Top