Menu

Με την πλάτη στον τοίχο το Κογκρέσο! Και τα δύο σχέδια της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων προβλέπουν την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και ταυτόχρονα την αύξηση του ορίου του χρέους έως τον Φεβρουάριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί χρόνος ώστε οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν και να οδηγηθούν σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, ενώ παράλληλα θα αποφευχθεί και η στάση πληρωμών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρόταση της Γερουσίας δεν «αγγίζει» ιδιαίτερα το Obamacare και για τον λόγο αυτόν η πλευρά των Δημοκρατικών είχε εκφράσει την αισιοδοξία της για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής περιλάμβανε σημαντικές αλλαγές και περιορισμούς στο πρόγραμμα της περίθαλψης.

«Είμαστε μακριά από συμφωνία»

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε χθες ότι επιτυγχάνεται μεν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσο για τον τερματισμό του αδιεξόδου στο θέμα της χρηματοδότησης της κυβέρνησης και της αύξησης του ορίου του χρέους, ωστόσο «επί του παρόντος είμαστε μακριά από μια συμφωνία». Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερουσία θα παράσχει μια διέξοδο στην κρίση.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης κεντρικών τραπεζών για χρεοκοπία ΗΠΑ

Η Νάνσι Πελόσι, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε χθες ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αποφευχθεί. «Είμαστε ακόμα αισιόδοξοι ότι υπάρχει ένα μονοπάτι για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους», είπε η Νάνσι Πελόσι στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Η Πελόσι είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να ψηφίσουν σχετικά με τη νομοθεσία που θα αλλάξει το νόμο της υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα και ανέφερε ότι ένα σχέδιο στη Γερουσία είναι προτιμότερο. Εάν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ψηφοφορία για το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει χωρίς καμία δημοκρατική ψήφο είπε η Πελόσι. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων πιστεύουν εξάλλου ότι το σχέδιο μπορεί να περάσει χωρίς την ψήφο των Δημοκρατικών βουλευτών.

Όπως είπε η Πελόσι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να είναι μια προσπάθεια του Τζον Μπένερ να δώσει στα συντηρητικά μέλη του «Κόμματος του Τσαγιού» μια τελευταία ευκαιρία για να αντισταθούν, και πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταλήξουν στην αποτροπή της αθέτησης του χρέους, αλλά ότι θα πρέπει να περάσουν από διάφορες ακροβασίες έως να επιτευχθεί συμφωνία.

Συνάντηση Ομπάμα με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στον Λευκό Οίκο

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο σήμερα και ενώ εκπνέει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων η χρονική προθεσμία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει σαφής λύση στον ορίζοντα. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης (1825 GMT).

Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.

Νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.

Πηγή: real

Δημοσίευση σχολίου

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά
και μόνο ο συγγραφέας τους και όχι το blog ultragreece

 
Top